Inpormasi industri

Sejarah Topéng

2020-10-24
Cina mangrupikeun nagara munggaran di dunya anu nganggo topéng.
Jaman baheula, pikeun nyegah pencemaran debu sareng napas, jalma-jalma di pengadilan mimiti nutupan sungut sareng irung ku syal sutra.
"Mencius  · From Low" catetan: "Xi Zi najis, maka jalma sadayana nutupan irung sareng lulus.
Pisan teu higienis pikeun nutupan irung ku panangan atanapi panangan, sareng henteu merenah pikeun ngalakukeun hal-hal sanés. Teras, sababaraha jalma nganggo salembar kaén sutra pikeun nutupan irung sareng sungutna.
Dina bukuna The Travels of Marco Polo, Marco Polo ngajelaskeun pangalaman anjeunna hirup di Cina salami tujuh belas taun.
Salah sahijina nyarios, "Di istana Dinasti Yuan, unggal anu nawiskeun tuang nutupan sungut sareng irung ku lawon sutra supados napasna henteu keuna kana tuangeunana."
Kaén sutra nutupan sungut sareng irung mangrupikeun topéng aslina.

Dina awal abad ka-13, topéng nembongan ngan ukur di pengadilan Cina.
Pikeun nyegah napasna ngahontal kadaharan kaisar, para pelayan ngagunakeun lawon benang sutra sareng emas pikeun ngadamel topéng

Topeng mimiti dianggo dina perawatan médis dina akhir abad ka-19.
Ahli patologis Jérman Lederch mimiti mamatahan padamel kasehatan nganggo masker kasa pikeun nyegah inféksi baktéri

Dina awal abad ka-20, topéng mimiti janten kabutuhan dina kahirupan umum.
Nalika flu Spanyol nyapu dunya, maéhan sakitar 50 juta jalma, jalma biasa dipénta pikeun masker pikeun nyalindungan diri tina virus.

Di tengah sareng akhir abad ka-20, topeng sering dianggo dina skala ageung.
Topeng parantos ngagaduhan peranan penting dina nyegah sareng ngahambat panyebaran kuman nalika sababaraha pandemik influenza dina sajarah.

Dina Maret 1897, Jérman Medici ngenalkeun cara nutupan sungut sareng irung ku kasa pikeun nyegah serangan baktéri.
Teras, aya anu ngadamel topéng ku genep lapis kasa, anu dijait kana kerah sareng dianggo ku cara malikkeun kanggo nutupan sungut sareng irung.
Nanging, topéng kedah diteundeun teras-terasan, anu raoseun pisan.
Teras aya anu terang cara pikeun ngabeungkeut tali kana ceuli, sareng éta janten topéng anu dianggo ku urang ayeuna.

Dina taun 1910, nalika bala musibah di Harbin, Cina, Dr. Wu Liande, anu teras janten wakil pengawas Sekolah Tinggi Kedokteran Angkatan Darat Beiyang, nyiptakeun "topeng Wu".

Di 2003, panggunaan sareng ngapopulerkeun topéng ngahontal klimaks énggal. Epidemi SARS ampir dijantenkeun masker dijual kanggo hiji waktos. Aya antrian panjang di payuneun toko obat utama sareng jalma-jalma buru-buru mésér topéng.

Dina 2009, saatos pandemi "flu burung" 2004, flu H1N1 nyandak pasukan topeng kana média berita dunya sakali deui.

Munculna konsép bahaya hawa PM2.5 di 2013 narik perhatian masarakat kana polusi udara, ngajantenkeun topéng sareng produk pelindung sanés anu populer salami dinten kabur.

Tanggal 7 Pébruari 2020, langkung ti 30 pagawé médis sareng sukarelawan di Pusat Disinféksi sareng Pasokan Rumah Sakit Apiliasi Kadua di Universitas Xi 'an Jiaotong ngadamel topéng nganggo bahan sapertos lawon non-anyaman dina bungkus médis, kertas nyerep sareng semprot lebur N95 tapis lawon pikeun instrumen.